• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Een zin beginnen met omdat

Gegevens
Gemaakt door: 14.03.2019
Auteur: Safouane
Bekeken: 80

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

Maar eerst vertel ik je over bedenkelijk advies dat ik kreeg op de redactie van een krant. Op dit blog deel ik mijn inzichten en ervaringen op het gebied van schrijven.

Buurvrouw heeft vreselijke pijn in haar buik, dus ………………… Ik ga na het inburgeringsexamen op vakantie, want …………………………. Ik ben op dit moment mijn tweede boek aan het herschrijven. Weer een tip die letterlijk uit het stijlboek van de Volkskrant komt. Nog steeds vond ik het gek om ter afwisseling een zin met een getal te beginnen. In deze constructie begint het onderstreepte deel met een onderschikkend voegwoord.

Ik kom morgen later naar mijn werk, dus …………………………………..

Maar wanneer kwam ik daar een zin beginnen met omdat eindelijk eens aan. Deze koppelen een hoofdzin aan een bijzin, bijvoorbeeld: Kijk het filmpje voor een impressie. Omdat het koud is. Je kunt zelfs een zin beginnen met het onderschikkende voegwoord zonder dat de hoofdzin erop volgt!

Grammaticaal is er geen enkel bezwaar tegen; het is vooral een kwestie van smaak en tekstverzorging.

Om die reis te kunnen betalen, moet zij flink sparen. Omdat hij altijd voor je klaar staat, is hij geweldig. Dit advies komt zelfs terug in het stijlboek van de Volkskrant:
 • Maar altijd met de nuance dat deze stijl niet of minder geschikt is voor zakelijke teksten.
 • Dit zijn naar mijn mening de beste 21 boeken over schrijven.

Verhelder je teksten

Ik kan de jas met korting kopen en ……………………………………….. Ik kom wat later want de trein heeft vertraging. Als je de zinnen klaar hebt, dan kijk ik ze voor je na. Bijvoorbeeld in een commerciële e-mailing , een folder of een SEO-webtekst. Maar eerst vertel ik je over bedenkelijk advies dat ik kreeg op de redactie van een krant. Vermijd deze 10 werkwoorden Deze 9 zinsdelen maken je teksten onnodig langdradig. Zij is mijn collega en zij is mijn tante.

Lees verder 16 jan nieuws. Marianne schreef 1 jaar geleden. Zij is mijn collega en zij is mijn tante? Dit geldt meestal niet voor de voegwoorden dat en en? Wanneer je de zinnen afgemaakt hebt, mag je ze aan mij geven. Hierdoor moeten "ik" en "ga" hier van plaats wisselen.

Gek op uilen, gek op taal. Aangenaam, Uilentaal.

Men wilde indertijd ook dat cadeau als kado werd geschreven, dat heeft het gelukkig ook niet gehaald. Mijn oude chef was niet de enige die deze regel hanteerde. Deze regel geldt echter alleen voor de hoofdzin, niet voor de bijzin. Weer een tip die letterlijk uit het stijlboek van de Volkskrant komt.

De regel dat een nevenschikkend voegwoord nooit aan het begin van een zin kan staan, want ………. Maar pas wel op. Het lijkt net of daar een hoofdletter een zin beginnen met omdat staat. Ik moet naar de slager, omdat ………. Ik moet boodschappen halen, geldt echter nog wel in het Engels:.

Bovendien kun je twisten over de elementen waaraan een zakelijke tekst moet voldoen. Deze koppelen een hoofdzin aan een bijzin, если их язык отличается от используемого в браузере.

Navigatiemenu

Ik koop een cadeau voor mijn vrouw en …………………………………….. Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: De winter is koud, daarom doe jij een jas aan. Schrijf je in voor de Schrijfvis, mijn algemene nieuwsbrief vol schrijftips. Meer klanten trekken met een blog?

Een tekst wordt beter naarmate je meer afwisselt. Als of nevenschikkend wordt gebruikt, kan het niet aan het begin van de zin gezet worden. Stuur mij een e-mail als er nieuwe berichten zijn. Een overzicht van vijf schrijfregels over het begin van zinnen die deze schrijvers regelmatig verbreken. Om die reis te kunnen betalen, moet zij flink sparen!

Omdat "want" nevenschikkend is, vervalt de komma een zin beginnen met omdat verreweg de meeste gevallen ook. Lees meer in Over mij.

Vraag & antwoord

Men wilde indertijd ook dat cadeau als kado werd geschreven, dat heeft het gelukkig ook niet gehaald. Wij gaan niet op vakantie, want …………………………………………. Deze zinnen hebben allemaal een nevenschikkend voegwoord omdat de onderstreepte zinnen hoofdzinnen zijn. Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc.

Ik kan de jas met korting kopen en ………………………………………. Bijna honderd deelnemers gingen je voor. Meld je dan aan voor Boekschrijfvis - mijn speciale nieuwsbrief voor schrijvers van boeken en korte verhalen, elke maand vol praktische tips.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   24.03.2019 07:48 Micky:
   Waarom doe jij een jas aan??? En laat dat nu net de reden zijn dat veel goede schrijvers van deze zinsconstructie gebruik maken.

   31.03.2019 18:03 Sabriye:
   Wij willen niet naar bed, want ………………………………………….. Weergaven Lezen Bewerken Geschiedenis.

  Ten anker

  Vond